Microsoft wil niet dat gebruikers Windows 11 op niet ondersteunde apparaten gebruiken, voor veiligheidsredenen.
Wat u moet weten
- Microsoft heeft onlangs een update uitgebracht voor de TPM 2.0 truc. Waarmee gebruikers het verificatieproces voor hardwarevereisten konden omzeilen bij het activeren van Windows 11 op niet-ondersteunde apparaten.
- De truc lijkt echter nog steeds in Windows versie 11 24H2. Maar de wijziging zal waarschijnlijk in toekomstige uitgaven worden doorgevoerd.
- Dit gebeurde nadat Microsoft aankondigde dat het een einde wilde maken aan agressieve advertenties in Windows 10 en gebruikers wilde aansporen om te upgraden naar Windows 11.
De minimale systeemvereisten voor Windows 11 zijn vrij streng vergeleken met Windows 10. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Windows 10 nog steeds de markt domineert.
Nu het einde van de ondersteuning voor Windows 10 dichterbij komt, worden gebruikers gedwongen om te upgraden naar Windows 11. Public Interest Research Group (PIRG) heeft een petitie uitgebracht waarin Microsoft wordt gevraagd om de ondersteuning voor Windows 10 te verlengen tot na 14 oktober 2025. Volgens hen zou deze stap leiden tot de grootste toename in afgedankte computers ooit.
Terwijl het bedrijf onlangs zijn plannen aankondigde om de remmen in te trappen op agressieve advertenties die Windows 10. Ondertussen blijft het gebruikers aansporen om te upgraden naar Windows 11 en heeft het de TPM 2.0 geupdatetet. Hiermee konden gebruikers het hardwarevereistenverificatieproces omzeilen met een ‘product server’ opdrachtregel bij het installeren van Windows 11 op niet-ondersteunde apparaten.
Microsoft heeft deze truc in stilte gepatcht via een recente Canary Build (27686). Hoewel tech-enthousiasteling Bob Pony bevestigt dat Windows 11, versie 24H2 nog steeds met de truc werkt, kan de wijziging binnenkort breed worden geïmplementeerd, waardoor het TPM (Trusted Platform Module) 2.0-protocol verplicht wordt.
Wat is TPM?
Trusted Platform Module of TPM, is een internationale standaard voor een
veilige cryptoprocessor. Het is een speciale microcontroller die is ontworpen om hardware te beveiligen via geïntegreerde cryptografische sleutels. Veelvoorkomende toepassingen zijn het verifiëren van de integriteit van het platform om te verifiëren dat het opstartproces start vanaf een vertrouwde combinatie van hardware en software. Daarnaast ondersteunt het de aanmaak van schijf-versleutelingssleutels. Het is dus een fysieke chip die op interne moederborden is geïnstalleerd. Die helpt de beveiliging te versterken door gevoelige informatie te versleutelen en een veilige opstartomgeving mogelijk te maken. Dit is cruciaal voor functies zoals BitLocker en Windows Hello die biometrische gegevens opslaan.
TPM 2.0 is de meest voorkomende versie, waarbij de meeste moderne pc’s fysieke en geëmuleerde chips in processors ondersteunen. Sommige hebben TPM echter standaard uitgeschakeld, waardoor gebruikers het via hun BIOS moeten inschakelen.
Een upgrade naar Windows 11 wordt steeds moeilijker
Microsoft lanceerde Windows 11 op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie. De wereld was meer gefocust op het dodelijke virus dan op nieuwe software die geavanceerde hardware vereiste in moeilijke economische tijden.
De lancering zorde voor de wereldwijde groei aan pc leveringen van 3% in het tweede kwartaal van 2024. Deskundigen en marktanalisten schrijven de aanzienlijke groei toe aan:
Afgezien van de moeilijke economische tijden en strenge hardwareeisen, hebben Windows gebruikers het gebrekkige ontwerp en de prestatieproblemen van Windows 11 benadrukt. Maar nu het einde van Windows 10 nadert, bereikte het marktaandeel van Windows 11 een recordhoogte van 30%. Het marktaandeel van Windows 10 daalde tot 65%.
Marktanalisten en experts schrijven de aanzienlijke groei van het marktaandeel van Windows 11 toe aan de agressieve advertentiestrategie van Microsoft. Maar ook het naderende eide van Windows 10 en de toenemende hype rond Copilot+-pc’s.
Interessant genoeg onthulde Microsoft nieuwe AI-functies als onderdeel van de release van Windows 11 versie 24H2, waaronder Live Captions, Windows Studio Effects en meer. Deze functies hebben een hogere systeemvereiste, waardoor ze beperkt toegankelijk zijn voor Copilot+-pc’s . De meeste van deze functies zijn afhankelijk van een neurale verwerkingseenheid (NPU) voor hun functionaliteit.
Hierdoor hebben gebruikers nog een paar opties, waaronder het overstappen naar een ander besturingssysteem of naar Windows 11 LTSC Enterprise Edition van Microsoft. Deze versie van Windows 11 heeft minder veeleisende hardwarevereisten.